02-01-2025 4 minuten leestijd

De juiste verzorging voor jouw kamerplant

Het nieuwe jaar is begonnen, de kerstboom is de deur uit en de woonkamer lijkt ineens een stuk leger. Geen zorgen, deze lege plek is namelijk perfect op te vullen met een mooie kamerplant. Maar een plant gezond en mooi houden kan soms een uitdaging zijn. Daarom geven we je graag een paar praktische tips.

 Hoewel de volgende tips een goede basis bieden voor de verzorging van de meeste kamerplanten, kunnen specifieke planten andere behoeften hebben. Kijk altijd goed naar de verzorgingsinstructies voor jouw plant of vraag advies in een van onze winkels.

Licht

Elke plant heeft een andere lichtbehoefte. Planten die houden van veel licht zet je het liefst bij het raam tot maximaal 2 meter afstand. Houd er wel rekening mee dat raambekleding de lichtintensiteit kan verlagen wat weer nadelig kan zijn voor de plant. Planten die het beter doen in halfschaduw zet je wat verder van het raam, tot ongeveer 5 meter afstand. Deze planten doen het goed in wat minder fel en direct zonlicht. Het is ook verstandig om je planten regelmatig te draaien, zodat elke kant van de plant genoeg licht krijgt. Voor planten die het beter doen in de schaduw kies je een plek nog verder de kamer in. Heb je een specifieke plek in de kamer waar de plant moet komen? Controleer dan eerst de lichtintensiteit op die plek en kies een plant die daarbij past.

Water

Water is essentieel voor planten om voedingsstoffen te transporteren. Hoeveel water een plant nodig heeft, verschilt echter per soort. Het is daarom belangrijk om precies te weten hoeveel water jouw plant nodig heeft. Bij een plant met veel waterbehoefte moet de grond altijd vochtig zijn. Let er wel op dat je niet té veel water geeft. Een plant in een pot kan overtollig water niet afvoeren en de wortels kunnen daardoor stikken. Zodra er water onderin de pot achterblijft weet je vrijwel zeker dat je te veel water hebt gegeven. Is dat niet het geval en zijn alle wortels en de grond vochtig, dan weet je dat je de juiste hoeveelheid water hebt gegeven. Bij planten die minder water nodig hebben, kun je de grond eerst laten opdrogen voordat je weer water geeft. Andere planten, zoals cactussen en vetplanten, hebben weinig water nodig en kunnen langere tijd zonder.

Het blijft soms lastig om je planten de juiste hoeveelheid water te geven. Daarom zijn hydroplanten erg handig! Deze planten worden geproduceerd op vulkaankorrels in een hydropot met watermeter en waterreservoir. De watermeter geeft direct aan wanneer en hoeveel water de plant nodig heeft.

Water hulpjes
Talen Tools Vochtigheidsmeter
Ficus Makana (Elastica) 130
Alleen in de winkels
Beautanic Lifestyle
Ficus Makana (Elastica) 130
64,99
Gatenplant (Monstera Deliciosa) 100
Alleen in de winkels
Beautanic Lifestyle
Gatenplant (Monstera Deliciosa) 100
64,99
Waterdruppelaar Bewaterings Bulb 2 stuks
3 voor 9.99

Voeding

Je kunt planten een klein handje helpen bij het groeiproces door wat plantenvoeding te geven. Geef de voeding alleen maar tussen maart en oktober, dit is namelijk de groeiperiode van de planten. In de winter is het niet nodig om de voeding te geven en dat kan soms ook averechts werken. Een snel groeiende plant heeft over het algemeen meer plantenvoeding nodig ten opzichte van een plant die minder snel groeit. Te veel plantenvoeding kan namelijk ook erg schadelijk zijn voor je planten. Het is dus belangrijk om goed op de verpakking te kijken welke hoeveelheid wordt aangeraden en ga daar niet overheen! Gebruik liever iets minder dan te veel.

Kamerplanten voeding
Pokon Groenhersteller 250ml
Alleen in de winkels
Pokon Palm Voeding 250ml
Pokon Groene Planten Voeding 500ml
Alleen in de winkels
Pokon Bio Kamerplanten Voeding 1L
Alleen in de winkels

Luchtvochtigheid

De meeste planten doen het beter bij een hogere luchtvochtigheid in huis. Denk bijvoorbeeld aan planten die normaal in de tropen leven met een hoge luchtvochtigheid. Vooral in de winter is de lucht droger in huis door de verwarming die we weer aanzetten. Het kan daarom helpen om de bladeren in de winter (maar ook in de zomer) af en toe te besproeien met water. Regenwater is hiervoor zelfs beter om kalkaanslag op de bladeren te voorkomen. Dit helpt niet alleen je planten, maar verhoogt ook de luchtvochtigheid in huis, wat goed is voor jou. Planten verbeteren de luchtkwaliteit door zuurstof af te geven en schadelijke stoffen uit de lucht te filteren.

Met deze tips geniet je langer van jouw prachtige kamerplanten. Bij twijfel kan je altijd de verzorgingsinstructies raadplegen of advies vragen in een van onze winkels. We helpen je graag om jouw huis een groenere uitstraling te geven!