22-07-2024 3 minuten leestijd

Gazon onderhoud in de zomer

De zomer is een tijd van buitenplezier, tuinfeestjes en lange zonnige dagen. Je gazon speelt een centrale rol in deze activiteiten en verdient daarom de beste zorg om er prachtig uit te blijven zien. Terwijl het gras in het voorjaar een groeispurt doormaakt, stellen de warme zomermaanden je gazon voor nieuwe uitdagingen. Hitte, droogte en intensief gebruik kunnen hun tol eisen, maar met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je gras gezond en groen blijft.

In deze blog delen we praktische en beproefde tips om je gazon de hele zomer in topconditie te houden. Van regelmatig maaien en verstandig water geven tot het bemesten en bestrijden van onkruid – met deze adviezen geniet je van een prachtig groen gazon dat klaar is voor alle zomerse activiteiten. Laten we beginnen met de essentiële stappen voor het zomersonderhoud van je gazon.

Regelmatig maaien

Tijdens de zomer groeit je gras sneller door de warmte en de lange dagen. Het is belangrijk om je gazon regelmatig te maaien, maar zorg ervoor dat je niet te kort maait. Een hoogte van ongeveer 5-6 cm is ideaal. Dit helpt om de graswortels te beschermen tegen de hitte en voorkomt dat het gras uitdroogt.

Voldoende water geven

In de zomer heeft je gazon meer water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef je gras bij voorkeur 's ochtends vroeg water, zodat het de hele dag kan drogen. Dit voorkomt ziektes en schimmels die kunnen ontstaan door vochtige omstandigheden 's nachts. Zorg ervoor dat je diep water geeft, zodat de wortels goed gehydrateerd blijven.

Bemesten voor extra voeding

Na de eerste bemesting in de lente, heeft je gazon ook in de zomer opnieuw voeding nodig. Het gras wordt door het mooie weer vaak intensief gebruikt, en de voedingsstoffen in de bodem nemen af. Door je gazon een tweede bemesting te geven, behoudt het zijn groene kleur en gaat het sterk de herfst in. Gebruik bijvoorbeeld Gazon-AZ+ om een sterk wortelstelsel en een goede bodemstructuur te bevorderen.

Bestel Gazon-AZ+

Onkruid en mos bestrijden

Onkruid en mos kunnen je gazon snel overnemen als je ze niet op tijd aanpakt. Verwijder onkruid handmatig of gebruik een milieuvriendelijke onkruidbestrijder. Voor mos kun je een mosverdelger gebruiken of het mos handmatig verwijderen. Regelmatige verzorging helpt om je gazon gezond en vrij van ongewenste planten te houden. 

Beluchten en verticuteren

Tijdens de zomer kan de grond onder je gazon verdichten, waardoor water, lucht en voedingsstoffen moeilijker de wortels bereiken. Beluchten en verticuteren helpt om de grond losser te maken en zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen en water. Dit kan gedaan worden met een beluchtingsvork of een verticuteermachine.

Koop nu tijdelijk Gazon-AZ+ met een aantrekkelijke cashback.