13-11-2024 8 minuten leestijd

Hagen aanplanten in het najaar

Een haag is zeer geschikt als levendige afscheiding van een tuin. Maar ook in de tuin om bijvoorbeeld structuur te geven. De keus aan haagplanten is groot: bladverliezend, groenblijvend of een ondoordringbare heg? Van taxus, beukenhaag, coniferen tot laurier, Bij De Bosrand vind je vele soorten haagplanten die een prachtige tuinafscheiding kunnen vormen. Onze collega’s van De Bosrand helpen je graag met het uitzoeken. Ben je op zoek naar iets speciaals? Geen probleem! Wij helpen jou met het vinden van geschikte planten.

Het najaar is de tijd om te planten!

Maak gebruik van het najaar, want juist nu is het de tijd om een haag aan te planten. De wortels van de haag moeten namelijk voldoende kunnen groeien en kunnen aansterken. In de zomer zijn de temperaturen hoger, waardoor je een haag in de zomer vaker water moet geven. Op deze manier heb je er in de zomer dus meer omkijken naar. In het najaar valt er relatief veel regen, waardoor de haag makkelijker in zijn waterbehoefte kan worden voorzien. Daarnaast is de temperatuur in het najaar niet te warm en niet te koud. De plant groeit op dit moment bovengronds minder hard, maar ondergronds groeit de plant wel degelijk. Dit resulteert in een sterk wortelgestel zodat hij het voorjaar erop gelijk een goede start heeft. Het is wel belangrijk dat je een haag voor de vorst plant, zodat de wortels voorafgaand aan de vorst voldoende sterk zijn geworden.

Haagplanten met kluit

Het is bij De Bosrand mogelijk om haagplanten met kluit te kopen: Sterker nog, het is één van onze specialiteiten! Wij leveren jaarlijks duizenden planten, aan zowel de particulier als aan de hovenier. Planten met een kluit worden buiten, op een veld gekweekt. Het kweken van zulke planten is veel goedkoper, dan het kweken van planten in potten. Ze worden pas uit de grond gehaald, zodra ze groot genoeg zijn. Er wordt gezorgd dat rond de wortels nog wat aarde blijft zitten. Dit wordt ook wel de kluit genoemd. Zo kun je de planten zelf heel gemakkelijk planten en kan de plant weer verder groeien. Bij de meeste planten wordt rond de kluit een metalen netje of jute gebonden. Zo beschadigd de kluit niet. Ga je de plant met kluit planten? Let er dan op dat je het metalen netje verwijderd. Jute kan in principe blijven zitten en verteerd vanzelf. Het planten van grote planten met kluit heeft zo zijn voordelen:

  • Het is de beste optie om meteen een grote haag te planten;
  • Je hebt eigenlijk geen of vrijwel geen afval. Daar bedoelen we mee dat je geen plastic potten overhoudt;
  • Het is de beste prijs-kwaliteit verhouding;
  • Belangrijk is wel dat de haagplanten met kluit alleen leverbaar zijn van ongeveer oktober t/m maart. Het ligt enigszins aan het weer wanneer planten met kluit kunnen worden geleverd. In de zomer staan deze planten namelijk volop te groeien, waardoor ze niet gerooid kunnen worden.

Heb je planten met kluit van ons aangeschaft? Dan is het tijd om de planten in de grond te zetten:

  • Graaf een gleuf in de grond voor een haag, of een gat in het geval van een enkele plant. Ga ervanuit dat het gat twee keer de omvang van de kluit moet hebben.
  • Zorg ervoor dat er goede en losse grond ligt op de plek van aanplanten. Zeker bij nieuwbouw wilt er vaak gewerkt worden het bouwgrond en soms puin, waar vaak overheen gereden is met wagens. Op deze manier krijgen de planten een valse start. Maak de grond goed los en voeg goede grond toe. Bij De Bosrand hebben we hiervoor speciale aanplantgrond. Let op: Sommige planten houden van zuurminnende grond, zoals de Taxus. De meeste planten kunnen in universele aanplantgrond geplant worden.
  • Daarnaast kan je eventueel compost of organische meststoffen gebruiken om de bodem te verbeteren. Van het Merk Ecostyle gebruiken wij vaak een speciale bemesting: Hagen-AZ. De meststof is verrijkt met RhizaMax, een wortelactivator die zorgt voor een sterk wortelgestel. Zo wordt de uitval na aanplant van een nieuwe haag tot een minimum beperkt.
  • Plaats de haagplanten op de juiste plantafstand. De plantafstand ligt aan de grootte van de kluit en plant. Normaal gesproken gebruik je vijf planten op twee meter, bij wat grotere maten is dit meestal twee op een meter. Plaats de planten daarnaast niet te diep in de grond. De bovenzijde van de plant mag nog een beetje zichtbaar zijn.
  • Vul de grond rondom de kluit(en) aan met voedingsrijke grond. Zoals eerder gezegd is aanplantgrond hiervoor erg geschikt.
  • Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft en bemest de planten af en toe indien nodig. Houd het weer in de gaten. Blijft het relatief warm en droog? Dan zul je misschien wat moeten sproeien. Is het wat koeler en nat? Hoogstwaarschijnlijk dat je dan geen water hoeft te geven.

Hagen A-Z van Ecostyle

Bladhoudende vs bladverliezende planten

Om een haag aan te planten, kan er onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende planten: de bladhoudende en de bladverliezende planten. Hieronder volgt een overzicht. Onderstaande planten, maar ook andere variëteiten zijn verkrijgbaar bij De Bosrand:

Bladhoudende planten

  • Taxus (Taxus Baccata), deze winterharde donkergroene haag, biedt een luxe tuinafscheiding. Ze zijn erg sterk, makkelijk in onderhoud en zowel geschikt voor hoge als lage hagen. Ze groeien wel wat trager. Ze zijn verder goed winterhard.
  • Conifeer (Thuja, Chamaecyparis en Cupressocyparis): Deze coniferen zijn geschikt voor het aanplanten van een haag en zijn wintergroen en winterhard.
  • Glansmispel (Photinia Red Robin): een fraaie haagplant, die met haar mooie uitstraling een geliefde haagplant is.
  • Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei): woon jij aan de kust? Geen probleem, want deze Olijfwilg is bestendig tegen wind en zout! Niet voor niets dat deze planten zeer gewild zijn bij onze winkels dicht bij de kust. Eén van onze favorieten.
  • Steeneik (Quercus Ilex): Zoek jij een plant met vergelijkbare eigenschappen als de olijfwilg, maar toch met een iets ander uiterlijk? De steeneik valt op door zijn dikke, leerachtige en donkergroene bladeren met een zilverkleurige onderzijde. Daarnaast bloeit de plant in overvloed in de maanden mei en juni. De Steeneik is wintergroen, maar kan bij lange periodes van kou tijdelijk zijn blad verliezen. Wanneer het warmer wordt, zal de steeneik weer vers blad ontwikkelen waardoor hij weer vol oogt.
  • Laurier (Prunus Laurocerasus en Prunus Lusitanica): Populaire groenblijvende struiken, elk met zijn eigen eigenschappen. De Laurier (Prunus Laurocerasus) zijn in diverse variëteiten te krijgen. Het zijn snelle groeiers, maar kunnen ook wel vrij breed worden. Ze zijn goed te snoeien. De Portugese Laurierkers (Prunus Lusitanica) blijft echter wat compacter en groeit wat minder hard. Wel is deze wat gevoeliger voor de wind.
  • Buxus (Buxus Sempervirens): dit is een bekende haag en ideaal voor de tuinders die graag snoeien! Want deze haag kan je zeer laag snoeien. De laatste jaren heeft de Buxus wel last van de buxusmot, houdt hier rekening mee mocht je interesse hebben in de Buxus.
  • Japanse Hulst (Ilex Crenata): Dit is een veelgebruikte vervanger voor de Buxus, aangezien hij gedeeltelijk dezelfde eigenschappen heeft en omdat hij er zo op lijkt. Belangrijk voor de Japanse Hulst is dat deze goed in zuurminnende grond staat. Ook de Japanse Hulst kan kort gesnoeid worden.

Bladverliezende planten

  • Beukenhaag (Fagus Sylvatica): wordt ook wel de beuk genoemd. Deze is zowel verkrijgbaar in de rode als in de groene variant. De bladeren verdorren wel in de herfst, maar ze blijven de hele winter lang zitten. In het voorjaar worden deze verdorde bladeren weer vervangen door vers blad. Ze zijn goed te snoeien en in model te houden.
  • Haagbeuk (Carpinus Betulus): Ook de bladeren van de Haagbeuk verdorren in de herfst, maar blijven de hele winter zitten. Het blad van de haagbeuk is wat puntiger dan de beukenhaag.
  • Liguster (Ligustrum Ovalifolium): de bladeren van deze plant groeien snel, waardoor je op korte termijn al een volwaardige haag in je tuin hebt staan. De liguster staat bekend om zijn ovaalvormige bladeren.
  • Esdoorn (Acer Campestre): de Esdoorn wordt ook wel Veldesdoorn of Spaanse Aak genoemd. De bladeren zijn donkergroen en zullen in het najaar geel/rood kleuren.

Fagus Sylvatica (Groene Beuk)

Planten van haagplanten met wortelgoed

De Bosrand heeft een erg uitgebreid assortiment wortelgoed die geschikt zijn als haagplanten. Denk daarbij aan de volgende soorten:

  • Fagus Sylvatica - Groene Beuk
  • Fagus Sylvatica 'Purpurea' - Rode Beuk
  • Ligustrum - Liguster
  • Carpinus - Haagbeuk

De meeste maten hebben wij al leverbaar vanaf de maat 60/80 cm en kunnen wij leveren tot 175 cm.

Andere soorten wortelgoed

Ook voor de echte tuinliefhebber hebben wij verschillende soorten wortelgoed voor een voordelige prijs. Denk aan andere soorten als: Acer Campestre, Alnus Glutinosa, Amelanchier Lamarckii, Betula Pendula, Cornus Mas, Cornus Sanguinea, Corylus Avellana, Crataegus Mongyna, Euonymus Europeus en Hippophae Rhamnoides. Sommige soorten hebben wij niet direct op voorraad, maar kunnen indien gewenst besteld worden.