14-07-2023 3 minuten leestijd
Je kent het vast wel, je legt een mooie moestuin aan in het voorjaar maar als je niet oppast is binnen een paar weken het grootste deel overwoekerd door onkruid. Frustratie alom, hoe kom je van dat vervelende onkruid af? We geven je graag wat tips, maar stellen ook de vraag: Wat is onkruid eigenlijk?
Wat is onkruid?
Dat is niet eenduidig, wat de één als onkruid ziet vindt de ander juist weer een prachtige plant. Eigenlijk is onkruid alles wat groeit op een plek waar je het niet wilt hebben, dat hoeft geen brandnetel te zijn, het kan ook een mooie goudsbloem zijn. Vaak is het ook zo dat onkruid een plant is die zichzelf gemakkelijk uitzaait en verspreidt, dus eerst heb je één onkruidplant en dan opeens groeit het overal.
Wat te doen tegen onkruid?
De simpelste manier om van onkruid af te komen is het met de hand verwijderen ervan. Doe dit als het onkruid nog jong en klein is en nog niet bloeit, dan zal het zich via de zaden snel verspreiden. Iedere week wieden kan dit voorkomen. Je kunt ook de schoffel pakken, dat gaat sneller en gemakkelijker. Je schoffelt de grond los en daarna verwijder je de ongewenste plantjes. Maar let op! Soms schoffel je onkruid af maar dan blijft de wortel nog in de grond zitten. Deze gaat opnieuw groeien en een week later zul je hetzelfde plantje opnieuw weg moeten schoffelen. Het is dan beter om bijvoorbeeld met een onkruidsteker het plantje met wortel en al te verwijderen. Ook kan het lastig zijn om je jonge aanplant niet te beschadigen tijdens het schoffelen, je zult de eerste niet zijn die, roetsj, een jong plantje afschoffelt, beetje jammer. Het is dan soms toch beter om eerst onkruid met de hand te verwijderen.
Kun je iets doen ter voorkoming van onkruid?
Jazeker, je kunt mulchen in je moestuin. Dit betekent dat je de bodem rondom je plantjes bedekt met een laagje gemaaid gras, hooi, stro, cacaodoppen, boomschors of zelfs bruin, niet glanzend karton. Het onkruid heeft moeite om door deze laag heen te groeien en dat ontmoedigt ze dus flink. Een extra voordeel is dat de mulchlaag de bodem ook beschermt tegen uitdrogen.
Een tweede aspect wat je zelf kunt doen is het stikstofgehalte in de bodem verlagen, want onkruid groeit bijzonder goed op een stikstofrijke aarde. Dit stikstof kan in meststoffen zitten, wees dus zorgvuldig met het toevoegen van meststoffen. Je kunt stikstof verwijderen door planten te laten groeien die veel stikstof opnemen zoals pompoen, kool, broccoli of mais. Wees je er wel van bewust dat die planten er niet gezond uit zullen zien en ook weinig opbrengst zullen geven. Het is echt bedoeld om het stikstofgehalte in de tuin te helpen verlagen.
Een mooie onkruidvrije tuin is natuurlijk fijn maar bedenk ook eens dat onkruid de biodiversiteit kan vergroten door het aantrekken van bijen en vlinders. Dus een paar boterbloemen of madeliefjes laten staan is misschien zo gek nog niet.