14-07-2023 3 minuten leestijd
Heb je geen groene vingers maar wil je toch een mooie border in je tuin, met siergrassen heb je weinig onderhoud en kun je een fantastisch mooie border vullen. De siergrassen zijn er in hoge en lage varianten. En ook al heet het gras, ze zijn echt niet allemaal groen, er zijn juist allerlei verschillende kleuren. We geven je in dit blog informatie over aanschaf en het planten van siergrassen in je tuin.
Voordat je je tuin volzet met mooie siergrassen hebben we wel een niet onbelangrijke tip. Heb je last van hooikoorts? Dan zijn siergrassen wellicht niet de juiste keuze voor jou, de pollen van de siergrassen zullen dan alleen voor overlast zorgen.
Border of potten
Je kunt siergrassen behalve in een border ook in potten planten om zo je terras aan te kleden.Siergrassen in de tuin zorgen voor structuur, vul dit aan met struiken of tuinplanten met klein of smal blad zodat je siergrassen niet naar de achtergrond verdwijnen. Juist het verschil tussen de wuivende grassen en vaste struiken/ planten zorgt voor dynamiek in je tuin. Er zijn ook veel laagblijvende grassen die je heel goed als bodembedekker kunt gebruiken door ze in groepjes aan te planten.
Soorten siergrassen
Er zijn wel honderden verschillende soorten siergras, sommige houden van de volle zon en andere prefereren een halfschaduw plek in je tuin. En er zijn wintergroene grassen, maar ook grassen die in het najaar afsterven. Je kunt de grassen afknippen en je huis ermee decoreren, maar het geeft ook juist plek voor dierenleven in je tuin in de winter. Insecten, vlinders en egels zoeken graag beschutting en vinden die niet gemakkelijk in een kaal gesnoeide opgeruimde tuin. Het geeft een prachtig silhouet als de grassen onder de sneeuw bedekt zijn of met rijp bevroren in de winter. Je kunt de siergrassen dan in het voorjaar afknippen.
Voorbeelden van siergrassen
Lampenpoetsersgras: Bloeit met mooie pluimen en is er in verschillende kleuren. Het is misschien wel de bekendste onder de siergrassen en bestaat in een grote en kleine variant. De plant sterft af in de winter, je knipt hem zo half maart terug op 10-20 cm.
Japans bloedgras: Dit is een graag geziene plant door de prachtige verkleuring door het seizoen. Het gras is eerst nog groen maar verkleurt naar diep rood in de nazomer.
Pampasgras: Bij iedereen wel bekend door de grote beige pluimen, maar bestaat ook in een roze variant. De pluimen worden gemakkelijk 1,5- 2 meter hoog en zijn goed te drogen. Voor de kleinere tuin is er een kleinere variant te koop die gemakkelijk in een border past.
Zwenkgras: Bestaat van donkergroen tot blauwgrijs en alle kleuren daar tussenin, er is een enorme keus. Dit gras wordt 40-50 cm hoog en is groenblijvend in de winter. Je kunt het in het voorjaar terugknippen maar dat hoeft niet.
Japanse slangenbaard: Heeft stengels die van rood naar zwart verkleuren, wat zorgt dat het prachtig afsteekt tegen de groene of blauwgrijze planten ernaast. Het bloeit met lila bloemetjes en vormt daarna bessen die door vogels gegeten worden in de winter.
Pijpestrootje: Dit is een vederlichte plant die bloeit met hele fijne aren. Het groeit in pollen en lijkt weinig opvallend, totdat in het najaar de tuin wat kaler wordt en de fijne aren rechtop blijven staan, wuivend in de wind.