22-03-2024 3 minuten leestijd
Een moestuin is zoiets moois, je zaait een zaadje of plant wat gaat groeien en waar je uiteindelijk van kunt eten. Het is de perfecte tijd om te gaan starten met een moestuin en ik ga je hieronder in een aantal makkelijke stappen uitleggen hoe je die kunt doen voor de juiste voorbereiding zodat jij dit seizoen kunt oogsten uit je eigen moestuin.
Stap 1 - locatie
Zorg dat je de moestuin op de juiste locatie start, het is van groot belang dat er vooral voldoende zonlicht aanwezig is op deze plek. Zonder voldoende zonlicht groeien veel moestuingewassen minder goed, zijn zwakker en uiteindelijk gevoeliger voor plagen, wat concludeert tot minder oogst en dat zou natuurlijk zonde zijn. Kies dus een plekje uit waar zeker 5-6 uur zon per dag aanwezig is.
Stap 2 – klein beginnen
Start je voor het eerst, start van vooral niet te groot, zelf begon ik met 1m2 en daar had ik al zoveel plezier van, groot is niet altijd beter, het geeft misschien juist minder voldoening aan het einde omdat je niet alle ballen hoog kunt houden waar je nog weinig ervaring in hebt. Test daarom het eerst jaar of de moestuin bij je past en breid ieder jaar een stukje uit.
Stap 3 – gezonde bodem
Zorg voor een gezonde bodem, bekijk daarom eerst met wat voor grond je nu te maken hebt. Is dit zand, klei of misschien wel een plek waar al planten stonden en zitten er nu veel wortels in de grond. Op alle plekken kun je een moestuin starten al is het wel van belang om in alle gevallen de bodem goed klaar te maken voordat je gaat zaaien. Ik raad altijd aan om te kiezen voor een basisgrond die je er al hebt liggen, dit is natuurlijk ook het meest duurzaam. Dit kun je aanvullen met 1/3 tuinaarde en met 2/3 compost. Start je in potten en bakken dan kun je potgrond gebruiken.
Stap 4 – gewassen kiezen
Verbouw enkel wat je graag eet en vaak eet, kies ook gewassen die je minder snel in de winkel kunt vinden zodat je je eigen groentenwinkeltje maakt in de achtertuin. Hoe leuk is dit. Maar een lijstje van alle gewassen die je gaat verbouwen en schaf hierna de juiste passende zaden hierbij uit. Start met makkelijke gewassen als; aardbeien, tomaten, sla, wortelen, radijs, bieten, doperwtjes, courgettes, paprika's, en kruiden zoals basilicum, peterselie, munt, en rozemarijn. Dit zijn allemaal gewassen die ook makkelijker groeien op veel plekken en ook in combinatie met elkaar. Deze zullen dus geen ziektes oid achterlaten in de bodem. Wil je meer weten over het combineren van gewassen met elkaar om de bodem optimaal te benutten, verdiep je dan zeker eens in Wisselteelt.
Stap 5 – zaai en oogstkalender
Nadat je al deze informatie hebt verzameld, zou ik hier een zaai- en oogstkalender van maken. Zo creëer je structuur en weet je ook exact wat je wanneer moet gaan zaaien en of je dit beter binnen in huis, in een kas of buiten in de volle grond kunt doen. Niet alle zaden zaai je meteen buiten in de volle grond maar hebben eerst een warme plek nodig om te ontkiemen. Al deze informatie staat op de achterkant van de zadenzakjes.
Deze blog is geschreven is samenwerking met Floors Moestuin