02-12-2024 6 minuten leestijd
De winter komt er nu echt aan, tijd om je hierop voor te bereiden! In december is er namelijk nog genoeg te doen buiten. In de tuinkalender van december lees je waar je mee aan de slag kunt gaan en geven we je handige tips.
Snoeien
Je kan prima snoeien in de winter, sterker nog dit is misschien wel een van de betere tijden om bomen en struiken te snoeien. Dit komt doordat de ze in een rustperiode zijn na het verliezen van hun bladeren. De sapstroom is niet zo actief, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat die gaat bloeden. Daarnaast kun je door het ontbreken van de bladeren goed de vorm van de boom zien.
Zorg bij het snoeien ervoor dat je een schone en scherpe snoeischaar hebt. Hiermee voorkom je schade aan je boom en heb je minder risico op ziektes bij de snijpunten.
Let er wel op dat een dag kiest wanneer er drie dagen geen vorst verwacht.
Beplanting
Wist je dat de wintermaanden een perfecte periode is om een haag te planten? Haagplanten geven je een mooie groene, natuurlijke afscheiding en zorgt voor sfeer in je tuin. Zorg er wel voor dat als je een haag wilt planten de grond niet bevroren is, dan kunnen ze namelijk niet goed wortelen.
Ook kan je verschillende soorten voorjaarsbloeiers planten, mits het niet vriest. Denk hierbij aan tulpen, druifhyacinten, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen. Als je ze nu in de grond plaats kan je in het voorjaar genieten van deze prachtige bloeiers. Deze maand is het ook nog mogelijk je vaste planten te verplaatsen als je niet helemaal tevreden bent met de plek waar ze staan.
Het is ook verstandig om planten die niet goed tegen vorst kunnen in te pakken met doek of te verplaatsen naar een warmere plek. Pak mediterrane planten zoals palmen in met een vliesdoek, zo zijn ze goed beschermt tegen de vorst.
Vijver
Tijdens de wintermaanden zal je zien dat het rustig is in de vijver. De dieren en planten raken namelijk in een rustperiode. Voor de rust van de dieren in de vijver is het belangrijk om de pomp uit te zetten of te verwijderen. Als het gaat vriezen heb je namelijk kans dat hij kapot vriest. Wil je er zeker van zijn dat die goed blijft? Maak hem dan schoon en berg hem op in een vorstvrije plek zodat je hem na de kou weer kan installeren. Heeft het gesneeuwd? Haal dan de sneeuw van het ijs in de vijver. Zorg er daarnaast voor dat er altijd een stukje van de vijver ijsvrij is zodat de gassen onder het ijs kunnen ontsnappen en er zuurstof in de vijver kan komen. Je kan dit het beste doen door warm water op het ijs te gieten. Als je het ijs eruit hakt kan je de rust van de dieren verstoren.
Gazon en bestrating
Net als veel andere planten is het gras ook in een rustperiode als het kouder wordt. Dit betekent dat het minder verzorging nodig heeft. Wat je gras op dit moment wel goed kan gebruiken is een laag kalk, mits je dit recentelijk nog niet hebt gegeven. De kalk verbetert de bodemstructuur en zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de grond in orde blijft. Dit resulteert in een betere opname van voedingsstoffen, waardoor het gazon zich beter kan ontwikkelen en het er in de lente weer stralend uitziet! Let er ook op dat je niet op het gras gaat staan als het heeft gevroren of gesneeuwd, hier kan het gras door kapot gaan.
Ligt er sneeuw of ijs op je bestrating en is het glad? Strooi dan wat strooizand op je bestrating en kies absoluut niet voor strooizout. Strooizout kan namelijk in de bodem trekken en uiteindelijk bij de planten terecht komen. Het hoge zoutgehalte in de grond resulteert in een vertraagde groei en minder groen. Dit wil je natuurlijk niet hebben in je gazon of bij de beplanting in je tuin. Kies daarom altijd voor strooizand in je tuin om dit te voorkomen in het voorjaar.
Dieren
De winter komt langzaam van start deze maand. Dit betekent dat de dieren buiten steeds moeilijker aan voedsel kunnen komen. Besjes hangen niet meer aan de boom en het water raakt bevroren. Help de dieren een handje door voedsel op te hangen of neer te zetten. Hang vetbolletjes of een pindanetje op voor de tuinvogels. Ook helpt het om een schaaltje water neer te zetten en regelmatig te verversen. Wil je de tuinvogels extra helpen? Hang dan een vogelhuisje op met een warme bodembedekking zoals stro zodat ze er kunnen schuilen en overwinteren.
Sfeer
De decembermaand is niet alleen de tijd om je huis gezellig te maken, maar ook je tuin verdient wat extra aandacht. Met de juiste kerstversiering creëer je een magische buitenruimte waar je in de winter volop van kunt genieten. Breng het kerstgevoel naar de tuin door bijvoorbeeld een lichtgevende kerstboom. Maak het nóg gezelliger door kerstverlichting op te hangen in de bomen of aan de boomstam. Zo geef je jouw mooiste bomen wat extra licht en zijn ze zelfs nog te bewonderen in de donkere wintermaanden. Na de kerst kan je de lichtjes nog laten hangen, want die staan namelijk het hele jaar door gezellig!
Met een paar kleine aanpassingen kun je ook in de winter lekker buiten zitten. Denk aan een vuurkorf of gaslantaarn voor extra warmte. Leg warme dekens en zachte kussens op je tuinmeubels om het geheel gezellig en comfortabel te maken.
Tuinmeubelen beschermen
Om ervoor te zorgen dat je tuinmeubelen volgend jaar nog steeds in topconditie zijn, is het aan te raden om ze goed te beschermen in de winter. Koude temperaturen, vorst en vocht zijn namelijk niet altijd bevorderlijk voor je tuinsets. Met hoezen en opbergboxen bescherm je jouw tuinmeubelen in de winter en verleng je ook aanzienlijk de levensduur van jouw geliefde tuinset.