30-12-2024 4 minuten leestijd
De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar is begonnen. Het perfecte moment om de tuin weer wat extra aandacht te geven! Ook in de winter heeft jouw tuin de juiste verzorging nodig, zodat je er in het voorjaar weer volop van kunt genieten. Hieronder delen we een aantal handige tips waar je in januari op kunt letten.
Kerstboom eruit, plant erin
De feestdagen zijn achter de rug en dat betekent (helaas) dat het tijd is om afscheid te nemen van de kerstboom. Veel gemeenten bieden in januari speciale inzamelpunten aan waar je je kerstboom kunt inleveren. Heb je een boom met kluit? Dan kun je die eventueel ook nog in de tuin planten! Breng de boom niet gelijk naar buiten. Zet de boom eerst een paar dagen op een koelere plek, zoals een schuur of garage, zodat hij kan wennen aan de lagere temperaturen. Vergeet na het verplaatsen niet om de boom voldoende water te geven.
Mis je na het vertrek van de kerstboom toch iets groens in en om het huis? Vul de lege plekken op met mooie planten en breng weer nieuw leven naar je huis en/of tuin!
Vuurwerkresten opruimen
Tijdens de jaarwisseling gaat er een hoop vuurwerk de lucht in. Vuurwerk brengt helaas ook veel afval met zich mee wat in je tuin terecht kan komen. Dit is uiteraard slecht voor het milieu, maar ook voor de dieren die in jouw tuin rondlopen. Maak je tuin goed schoon en gooi alle vuurwerkresten weg bij het restafval. Zo zorg je voor een veilige tuin voor planten, dieren en jezelf!
Vogels helpen in de winter
In de winter is het voor de vogels weer lastiger om voedsel en een schuilplek te vinden. Je kunt ze een handje helpen door extra voorzieningen in de tuin of balkon aan te brengen. Zorg voor wat eten voor de vogels en hang een pindaslinger of een vetbol op. Je kan ook een voederhanger ophangen die je weer kan vullen met zaden, zonnebloempitten of pinda’s. Vergeet ook het vogelbadje niet die je kan vullen met water. Dit water gebruiken de vogels om te drinken of zich te wassen. Het water kan uiteraard bevriezen dus let daar goed op en vul het bakje indien nodig opnieuw. Daarnaast is een vogelhuisje een ideale schuilplaats in de winter. Hiermee geef je de vogels een warm en veilig plekje in jouw tuin.
Tip: Doe in het laatste weekend van januari (24, 25 en 26 januari 2025) mee met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. Geniet een half uurtje per dag van de vogels in de tuin en noteer hoeveel en welke vogels je ziet. Zo draag jij bij aan de bescherming van de vogels.
Voor de kinderen hebben we iets leuks: vanaf januari t/m maart 2025 hebben we in alle Bosrand filialen weer een leuke speurtocht! Help Rory, ons roodborstje, met overwinteren en leer meer over vogels in de winter. Een leerzame en leuke activiteit!
Planten beschermen tegen de kou
Niet alle planten zijn bestand tegen kou en vorst. Verplaats planten in potten naar een vorstvrije plek, zoals een schuur of garage. Voor planten die gevoelige planten die niet of nauwelijks te verplaatsen zijn, zoals olijfbomen of palmen, zijn beschermhoezen de ideale uitkomst. De hoezen zijn ademend, waardoor vocht kan ontsnappen terwijl kou buiten blijft. Zorg ervoor dat de hoes stevig vastzit, zodat de wind hem niet kan meenemen.
Met deze tips heb je zelfs in de koudste maand van het jaar plezier van je tuin.