31-10-2024 4 minuten leestijd
We zitten midden in de herfst. Dit betekent dat er waarschijnlijk al veel is veranderd in je tuin. In deze tuinkalender lees je de beste tips voor het onderhouden van je tuin en balkon in november!
Beplanting
Vriest het nog niet? Dan kan je nog steeds vaste planten in de grond planten. Om de tuin een beetje op te vrolijken kun je kleurrijke Winterviooltjes planten. Je kunt ze in je border of in balkon- en terrasbakken planten. Andere mooie kleurrijke planten zijn gekleurde Herfstasters, Winterjasmijn, Cyclamen en Virburnum. Daarnaast zijn siergrassen leuk om te planten omdat ze lang bloeien, mooi zijn in de winter en makkelijk te onderhouden.
Als het buiten nog niet gevroren heeft is het ook nog steeds mogelijk om bloembollen, heesters en hagen te planten in de grond. Het is ook handig om alle planten die niet tegen vorst kunnen alvast naar binnen te verzetten, of in te pakken. Het kan in november namelijk al flink koud worden.
Vijver
In de loop van de maand november daalt de watertemperatuur van de vijver doorgaans tot onder de tien graden, waarop de vijver in winterrust komt. Verwijder zoveel mogelijk de bladeren en uitgebloeide bloemen. Hiermee voorkom je dat het vijverwater te voedselrijk wordt door achtergebleven of rottende plantdelen.
In november kan je het beste de vijverpomp en filters uitschakelen. In de winterperiode kan een draaiende pomp namelijk schade aanbrengen bij vissen en waterplanten. Bij een vijver zonder draaiende pomp vormt zich onderin een waterlaag van vier graden. In deze waterlaag overleven de vissen en de waterplanten. Wanneer je de pomp aan laat staan, mengt deze laag zich voortdurend met kouder water. Hierdoor koelt de vijver te ver af. Vissen en waterplanten kunnen hierdoor verzwakken en doodgaan.
Gazon
Waarschijnlijk heb je de vorige maand het gazon voor de laatste keer gemaaid. Als je dit niet hebt gedaan, maar het wel écht nodig is en het nog niet gevroren heeft kan je het nog een keer maaien.
In november kan je het gazon afharden met wintermeststof. Deze meststof zorgt ervoor dat de grasspriet steviger wordt waardoor het beter bestand is tegen kou tijdens de winterperiode. Een ander voordeel van wintermeststof is dat de groei van het gras in het voorjaar sneller op gang komt. Om het gazon extra strak te krijgen is november de laatste maand om de graskanten af te steken. Ga niet schoffelen want hierdoor is er een kans dat de wortels beschadigd raken.
Hark ook de gevallen blaadjes uit je gazon, als deze blijven liggen kan het gras namelijk niet goed luchten en kan je gele plekken krijgen. De blaadjes kan je wel in je borders harken. Dit beschermt de bodem tegen uitdrogen, geeft schuilplaats aan insecten en geeft uiteindelijk voedingsstoffen af aan de bodem.
Dieren
Het wordt steeds lastiger om voedsel te vinden voor tuinvogels. Help ze hiermee en hang vetbollen, pindaslingers of andere lekkernijen op. Op deze manier help je tuinvogels aan te sterken en komen ze gezellig naar je tuin toe. Je kan tuinvogels ook helpen door heesters met besjes te planten, hier zijn ze namelijk dol op en ze zien er ook nog eens mooi uit voor jezelf. Heesters met besjes zijn bijvoorbeeld; Vuurdoorn, Sorbus, Callicarpa, Hypericum, Malus of Ilex.
Sfeer
De herfst is een gezellige tijd om extra sfeer buiten te creëren. Dit doe je al door een lichtslinger op te hangen aan je balkon reling of op je terras. Je kan er ook voor kiezen alvast kerstverlichting op te hangen. Zo ben je alvast klaar voor december én kan je nu al genieten van de gezellige sfeer.