30-09-2024 4 minuten leestijd

Tuinkalender oktober

Het najaar is het ideale plantseizoen

Het najaar wordt ook wel het Vergeten Tuinseizoen genoemd. Veel mensen beginnen pas in het voorjaar met de tuin, maar eigenlijk is de herfst een veel beter moment om te planten. Lees hier waarom je het beste in het najaar kunt planten:

Minder water geven

In de herfst regent het vaker en is de luchtvochtigheid hoger, waardoor planten minder snel uitdrogen. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. Hierdoor drogen je net aangeplante planten minder snel uit en hoef je niet vaak water te geven.

Betere wortelontwikkeling

Door de warme bodem kunnen planten in het najaar beter aanslaan en wortels ontwikkelen, wat hen helpt om makkelijker water en voeding op te nemen.

Winterslaap

Planten bereiden zich in de herfst voor op de winter door voedingsstoffen op te slaan, zonder energie te verspillen aan nieuwe scheuten.

Vaste planten en bloembollen

Vaste planten en voorjaarsbloembollen kun je in het najaar planten, zodat ze voor de winter kunnen wortelen.

Bloembollen
Allium Ostara 5 bollen
Aanbieding
Alleen in de winkels
Pure Bulbs
Allium Ostara 5 bollen
Speciale prijs 3,99 Normale prijs 5,99
Pure Bulbs Allium Mengsel Allium Mix 100 bollen
Alleen in de winkels
Pure Bulbs Tulipa Mix 100 bollen
Aanbieding
Alleen in de winkels
Pure Bulbs
Pure Bulbs Tulipa Mix 100 bollen
Speciale prijs 14,99 Normale prijs 17,99
Pure Bulbs Narcissus White Lion 15 bollen
Alleen in de winkels
Pure Bulbs Hyacinthus Blue 9 bollen
Alleen in de winkels

Volle grond

Planten, bomen en heesters en vaste plant uit de volle grond zijn in de herfst volop beschikbaar omdat ze dan in rust gaan en gerooid kunnen worden. Het aanbod is dan extra groot. De planten kunnen meteen op de plek van bestemming de grond in en de grond rondom de kluit krijgt de tijd om goed contact te maken met de wortels.

Verbeter de biodiversiteit

Door in het najaar aan de slag te gaan staat jouw tuin er in het voorjaar mooier bij en je helpt vogels, insecten en andere dieren in de tuin. Een voorsprong voor jou en de biodiversiteit!

Gezonde bodem

Een levende bodem is essentieel voor een gezonde tuin. Bodemorganismen ondersteunen plantengroei en dragen bij aan een levende tuin. Door te zorgen voor een rijk bodemleven krijg je gezonde planten en bomen in de tuin.

Wintervoorbereidingen
Gardena Telescopische takkenschaar StarCut 410 plus
Alleen in de winkels
Winterafdekvlies wit non-woven 1 x 10 meter
Nature Planten Winterafdekhoes met koord beige 2 stuks
ECOstyle Compostmaker 800 g
Gardena Tuinruimer - bladverzamelaar

Klusjes voor in oktober in de tuin

  • Maak je plantensteunen schoon en bewaar ze op een droge plek zodat ze langer mee gaan.
  • Heb je de notenboom nog niet niet gesnoeid dan is het nu het moment.
  • Stamrozen met zware kronen kunnen in oktober tot de helft worden teruggesnoeid zodat takken niet afbreken tijdens een najaarsstorm. Ook de beukenhaag kan bijgesnoeid worden.
  • Wintervoorbereiding: Bescherm vorstgevoelige planten met fleecedoek en zet ze op een vorstvrije plek. Haal de niet winterharde bollen en knollen uit te grond om ze droog op te slaan, zoals, dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s.
  • Vijver schoonmaken: Verwijder blad en algen uit de vijver, maar laat de modder met rust zodat amfibieën kunnen overwinteren. Vissen voer je alleen als het water nog boven de 6 graden is.
  • Kalk strooien: Strooi in oktober kalk op je gazon en border voor een gezondere bodem en minder mos. Let op: zuurminnende planten zoals heide en rhododendron mogen geen kalk.
  • Tuinmeubelen opbergen: Berg tuinmeubels en kussens op om ze te beschermen tegen de winter. Gebruik kussentassen voor je kussens en beschermhoezen en onderhoudskits om de tuinmeubelen in een goede staat te houden.
  • Vogels: maak de nestkastjes schoon door ze leeg te halen en oude nesten te verwijderen met heet water. Hang in het najaar alvast een vogelhuisje of nestkastje op voor de vogels om te schuilen tijdens de koude wintermaanden en in het voorjaar kunnen ze het dit huisje weer opzoeken om te broeden.
  • Geef de vogels in je tuin af en toe extra voeding zoals zaden, fruit, vetbollen of pinda’s voor extra energie die ze nu nodig hebben. Bij lichte vorst is het belangrijk om een waterschaal neer te zetten.
  • Mulchlaag aanbrengen: Mulch is organisch materiaal zoals bladeren, snoeiafval en gras dat je over de grond verspreidt. Het vermindert onkruid, houdt vocht vast en verbetert de bodem, waardoor je minder werk hebt in de zomer. Het is bovendien duurzaam omdat je tuinafval hergebruikt en je biedt voeding aan je bodem.
  • Watervoorziening afkoppelen: Vergeet niet om je buitenkranen en tuinslangen af te koppelen en leeg te laten lopen om bevriezing en schade te voorkomen.
  • Krijg slakken onder controle Had jij dit najaar ook last van slakken? Wist je dat één naaktslak wel 400 eitjes kan leggen per seizoen? Minder slakken nu betekent minder overlast in het voorjaar. Hier zijn enkele tips voor de herfst: Aaltjes gebruiken: Bestrijd slakken onder de grond door aaltjes toe te voegen. Dit helpt grote schade volgend jaar te voorkomen. Escar-Go strooien: Deze slakkenkorrels bevatten ijzerfosfaat, een natuurlijk voorkomend mineraal. Het werkt alleen op
  • slakken, zonder schade voor vogels, egels en andere dieren, en stopt de schade meteen. Natuurlijke vijanden aantrekken: Zorg dat vogels en egels zich thuis voelen in je tuin door nestkastjes te plaatsen en ze te voeren. Zij eten graag slakken!

Dieren
Esschert Design Doe-het-zelf nestkastje
Wintervoerpakket
Alleen in de winkels
Esschert Design
Wintervoerpakket
5,49
Wildbird Nestkast San Fransisco
Alleen in de winkels
Metalen voederautomaat 27 cm