30-08-2024 5 minuten leestijd
Egels
September is de maand om de egels een extra handje te helpen. Plaats een egelhuisje zodat de egels een plekje kunnen vinden om te overwinteren en hun jongen groot te brengen. Zorg dat je het huis neerzet op een rustige en beschutte plek. Leg vooral wat droog nestmateriaal in het huisje, denk aan droge bladeren, stro, krantensnippers of gebruik speciaal nestmateriaal. Zet vooral ook wat voer voor ze neer, hierdoor komen ze zeker graag naar jouw tuin toe. Ook is er weer de jaarlijkse egeltelling van 13 t/m 15 september. Door de groei van steden en dorpen worden onze tuinen voor de egel steeds belangrijker als leefgebied. Het is dus van belang dat we de tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor ze maken en in kaart brengen waar onze egels leven. Help mee aan dit onderzoek deze maand, klik hier voor meer informatie over de egeltelling.
Kamerplanten
Het is belangrijk dat je je planten regelmatig water geeft met een plantenspuit of softsprayer. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft. Je kan eventueel ook waterbollen gebruiken; deze vul je met water en zet je op z’n kop in de aarde. Het water loopt er dan langzaam en geleidelijk uit. Zo hoef je er zelfs iets minder naar om te kijken. Dit is de laatste maand dat je je planten nog wekelijks extra kan voeden met plantenvoeding. Neem het liefst een bio-voeding; die bevat 100% essentiële natuurlijke voedingsstoffen en een natuurlijke mix van sporenelementen. Hierdoor blijven jouw kamerplanten sterk en gezond.
Gazon
Ook in september mag je het gazon zeker nog bewateren. Doe dit liever wat minder vaak, maar dan iets langer per sproeibeurt. Doe dit het liefst in de vroege ochtend. Zo kan het gras overdag drogen en gaat het niet nat de nacht in. Dit is om schimmelvorming te voorkomen. Het gras hoef je nu niet meer zo kort te maaien; je kan de maaier het beste op 4 cm zetten. Mochten er wat kale plekken zijn ontstaan? Geen probleem. Door wat graszaad te strooien, los je dat weer op. Is er nou niet veel zon meer? Houd dan rekening met welk graszaad je koopt; neem er een die ook geschikt is voor in de schaduw. Zorg daarnaast dat het gazon echt mosvrij is, zodat het sterk de winter ingaat. Een goede meststof helpt om je gazon mosvrij te houden. Voor strakke gazonranden kan je de grasranden nog knippen of afsteken. Doe dit met een grasafsteker of een grasschaar waarmee je kan knippen in elke gewenste hoek. Zo ziet je gazon er top uit in het najaar.
Moestuin
In september kun je nog volop oogsten uit je eigen moestuin! Zo kun je tomaten plukken. Mochten ze nog groen zijn, dan kan je ze in de zon leggen om rood te verkleuren. Daarnaast is het handig om de boontjes op tijd te plukken; ze worden steeds dikker en ook minder lekker. Denk ook aan uien, aardappelen, komkommers, courgette, pepers, paprika’s en daarnaast de appels en peren uit je boom. Pluk je fruitbomen voordat het fruit eruit valt en eventueel beschadigd raakt. Wil je nog wat groenten zaaien deze maand? Denk dan aan prei, radijs, rucola, snijbiet, tuinbonen, erwten, bladgroenten, spinazie en als beste in het najaar: knoflook. Het zal deze maand wat natter en vochtiger worden, kijk dus uit voor slakken. Ze eten niet alleen je oogst op, maar het slijmspoor dat ze achterlaten is een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Gebruik kopergaas om je gewassen heen en zorg dat je de geliefde gewassen meer in het midden hebt staan. Daaromheen kan je slakafwerende planten plaatsen. Kijk voor de uitgebreide bestrijding van slakken op ons blog over slakken. Bemest daarnaast aan het einde van de maand de bodem van je moestuin met een laag meststof, zodat de structuur en vruchtbaarheid van de bodem weer kan verbeteren.
Bloembollen
Van september tot en met december kun je alle voorjaarsbloeiende bollen gaan planten. Plant ze voor de eerste nachtvorst in de border, in een pot of in het gazon. Denk bij voorjaarsbloeiende bollen aan narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Ook is dit een leuke familieactiviteit. Speciaal voor de jongste hebben we van Nijntje een leuk voorjaarsbloembollenpakket. Hierbij leren ze over het planten en verzorgen van bloembollen. Vergeet ook deze bloembollenklusjes niet:
- Laat de kleine, bruinzwarte knolletjes van Anemone blanda en winterakoniet een nachtje in lauw water weken alvorens ze te planten.
- Verwijder nog steeds de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers zoals dahlia en begonia. Voor een natuurlijk effect van de bloembollen kan je ze nonchalant uitstrooien in de border en planten waar ze neerkomen.
Heel veel succes deze maand in de tuin. Geniet nog van de laatste avonden met een aangename temperatuur en ga lekker aan de slag in de tuin.