23-01-2024 4 minuten leestijd
Aan het einde van januari staat het Nationale Tuinvogeltelling-weekend weer voor de deur, een evenement dat steeds meer deelnemers trekt. Vorig jaar namen in Nederland meer dan 170.000 vogelliefhebbers deel, waarbij de huismus, koolmees en merel de top drie vormden als de meest waargenomen gevleugelde vrienden. Wil je zelf ook meedoen en/of je tuin aantrekkelijker maken voor vogels? Lees in deze blog hoe jij in je eigen achtertuin vogels kunt spotten.
Nationale tuinvogeltelling
Elk jaar slaan de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek de handen ineen voor de organisatie van de Nationale Tuinvogeltelling. Dit evenement biedt niet alleen plezier, maar geeft ook waardevolle inzichten in de stand van diverse vogelsoorten. Deelname is dus niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan belangrijk vogelonderzoek. Reserveer daarom van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari een halfuurtje van je tijd om de vogels in je tuin of op je balkon te spotten en te tellen.
Hoe werkt de tuinvogeltelling?
Meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling is heel eenvoudig:
- Op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024, nodigen we je uit om gedurende een half uur de vogels in je tuin of op je balkon te observeren. Het is belangrijk dat je dit slechts één keer doet in het aangegeven tijdsbestek. Let op: vogels die alleen maar overvliegen boven jouw tuin tellen niet mee. Voor scholen, kinderboerderijen en andere groepen is het ook mogelijk om voorafgaand aan deze data te tellen op een geschikt moment.
- Noteer elke waarneming van een vogelsoort in jouw tuin of op je balkon. Vermijd echter het optellen van deze waarnemingen, aangezien dit het risico met zich meebrengt dat dezelfde vogel dubbel wordt geteld. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je op hetzelfde moment hebt gezien. Bijvoorbeeld, als je tijdens jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk ziet en even later 5 koolmezen, geef dan alleen het aantal 5 koolmezen door.
- Je kunt jouw telling eenvoudig doorgeven op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vergeet niet om je telling uiterlijk maandagochtend 29 januari vóór 12 uur in te vullen.
Geef tuinvogels een warm welkom!
In jouw tuin kun je een warm welkom voor vogels creëren door aandacht te besteden aan verschillende aspecten. Kies allereerst voor inheemse plantensoorten, want deze bieden niet alleen natuurlijke schoonheid, maar ook voedsel en schuilplaatsen die specifiek zijn afgestemd op lokale vogelsoorten.
Vegetatie
Zorg voor diversiteit in je tuin door verschillende lagen vegetatie aan te brengen, variërend van bomen tot bodembedekkers. Deze variatie biedt vogels een scala aan plekken om te rusten, te nestelen en zich te verschuilen. Denk hierbij aan het strategisch plaatsen van nestkastjes op verschillende hoogtes.
Voederstations
Voedervoorzieningen zijn essentieel. Plaats voederhuisjes gevuld met diverse zaden, noten en vetbollen. Het is belangrijk om regelmatig bij te vullen, zodat de vogels altijd toegang hebben tot voedsel. Daarnaast kun je overwegen om vogelvriendelijke fruitbomen te planten, die niet alleen voedsel bieden, maar ook schaduw en nestmogelijkheden.
Waterbronnen
Voeg waterbronnen toe aan je tuin, zoals vogelbaden of ondiepe vijvers. Dit voorziet vogels van drinkwater en een plek om zich te wassen. Zorg ervoor dat het water niet te diep is, zodat vogels veilig kunnen badderen. Natuurlijke schuilplaatsen zijn net zo belangrijk, dus behoud enkele dode planten of takken in je tuin, want deze dienen als schuilplaatsen voor insecten, die op hun beurt weer voedsel zijn voor vogels.
Rustplaatsen
Creëer veilige rustplaatsen met horizontale takken of zitstokken, waar vogels kunnen uitrusten en de omgeving kunnen observeren. Leer meer over lokale vogelsoorten en betrek je familie en buren bij dit avontuur. Het delen van informatie kan leiden tot een gezamenlijke inspanning om de omgeving nog gastvrijer te maken voor vogels.